top of page
  • Writer's pictureVille

Kotikaupungin valita Espanjassa

Updated: Jun 28, 2023

Jos saisit vapaasti valita maailmasta paikan missä asuisit, niin mistä löytäisit itsesi? Toinen tykkää Bangkokista, kolmas Imatrasta ja neljäs Fuengirolasta. Me olimme aikaisemmin tällaisen positiivisen ongelman äärellä ja avaan tässä blogikirjoituksessa mitä asioita me pohdimme uutta kotikaupunkia Espanjasta valitessa ja millaisia kokemuksia minulla on näistä Espanjan kaupungeista ollut niissä asuessa.


"Olimme" tosin on hieman väärä sanavalinta sillä lopullista päätöstä ei vielä ole tehty, mutta vaihtoehtoja on enää kaksi. Sitä ennen taustaa, kaupunkeja Espanjassa joita harkitsimme, sekä plussia ja miinuksia eri kaupunkien välillä. Jos kaupunkikohteet, elämisen kulut, asunnon vuokraus tai muu asuminen Espanjassa kiinnostaa, niin jatka lukemista.


a rainbow over skyscrapers in Barcelona
Sateenkaaren tuolla puolen kaikki on paremmin?

Kaksi vuotta sitten

Asuttuani reilu pari vuotta Barcelonassa noin kaksi vuotta sitten aloimme tyttöystäväni kanssa keskustelemaan josko meidän kannattaisi kokeilla asua muuallakin kuin Barcelonassa. "Tää on hieno kaupunki, mutta..", usein alkoivat keskustelut. Lisäksi ensimmäinen yhteinen asuntomme oli oikein kiva kesäasunto takapihoineen, mutta 6kk vuodesta kylmä, ilman luonnonvaloa ja toki espanjalaiseen tapaan reilu määrä hometta ympäri asuntoa. Seuraavaksi talveksi (3kk) muutimmekin 300m päähän laadukkaampaan tornitaloon Barcelonan Poblenoussa. Kallis, mutta ehdottomasti hyvä siirto lyhyeksi aikaa, jonka parvekkeelta yläpuolen kuva on otettu. Oli mukava kun talvella ei tarvinnut lähteä ulos lämmittelemään. Voi kuulostaa vitsiltä, mutta monille Espanjassa asuville valitettavasti arkea.


Koska muuttopäätös oli tehty aloin insinöörimäisellä tieteellisyydellä selvittämään mahdollisia muita asuinpaikkoja tietenkin avaamalla Google Mapsin ja katsomalla mitä vaihtoehtoja meille olisi tarjolla. Lista oli melko lyhyt, vaikka kriteereitä olivat ainoastaan:

  • Espanjassa

  • Välimeren rannalla

  • Espanjalainen kaupunki, ei kylä (tämä raja on toki häilyvä)


Barcelona view from the mountains
Barcelona on vaikuttava näky läheltä ja kaukaa

Kaupungit välimeren äärellä

Karttasovellus siis auki ja sohvan nurkassa parin viltin alla potentiaalisia kohteita katsomaan. Pohjoisesta etelään ylläolevien kriteerien mukaisia paikkoja olivat:

- Tarragona


Torrevieja, Cartagena, Fuengirola, Marbella, Gandia, Benidorm jne. jäivät pois joko kokonsa tai meidän mielestämme liiallisen turistien määrän takia. Kanariansaariakin olimme joskus harkinneet, mutta kaupungit siellä eivät meitä miellyttäneet, vaikka ilmasto olisikin siellä upea ollut.


Espanjalaisia kaupunkeja välimeren äärellä
Espanjalaisia kaupunkeja välimeren äärellä

Tarragona oli aivan liian katalaani ja melko tylsän oloinen, vaikkakin oikein nätti kaupunki, joten sitä emme edes harkinneet. Malagasta ei taas vuorokauden mittaisen visiitin perusteella ollut jäänyt jostain syystä positiivista kuvaa, ja kun vaihtoehtoja piti karsia, niin jäljelle jäivät siis Valencia ja Alicante. Jälkimäisessä ei kumpikaan ollut käynyt, mutta kuvien ja blogien perusteella paikka vaikutti varsin mukavalta, ja asuntoja meren äärellä näytti löytyvän paljon.


Muutto Alicanteen

Tästä heti vuotta myöhemmin pakkasimme laukkumme ja muutimme kevääksi Alicanteen missä kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin edes koskaan käynyt. Oli mukavan jännittävä fiilis muuttaa jonnekin asumaan missä ei ollut koskaan käynyt, vaikkakin vain 2,5kk ajaksi.


Alicante merinäköala parvekkeelta
Näihin maisemiin kelpasi herätä

Kaupungissa on parisenkymmentä valtavaa viikunapuuta, jotka ovat hyvin vaikuttavan näköisiä. Valenciassakin niitä on, mutta selvästi vähemmän. Espanjassa kesähelteillä puiden varjoja todella tarvitaankin, ja vielä mukavampi jos niiden varjossa saa nauttia virvokkeita.


Plaza Portal de Elche Alicante
Plaza Portal de Elche

Olin hyvin vaikuttunut Alicanten ravintoloiden hinta/laatusuhteesta. Laadukkaan ruoan lisäksi myös poikkeuksellisen moni ravintola oli laitettu hienosti, kuten yksi suosikeistani Burro (tarkoittaa espanjaksi aasia ja italiaksi voita). Padel-kentillä itsensä burroksi kutsuminen on varsin yleistä :)


stylish restaurant  Burro in Alicante
Tyylikäs ravintola Burro

Vaikka keskusta on pieni on siellä muutama todella kaunista ja monella tapaa miellyttävää aukiota eli plazaa, joissa nuo jättimäiset viikunat tarjoavat kesällä varjoa. Vaikka Alicantessa on asukkaita noin 340 000 (Wikipedia), niin se tuntuu enemmän isolta kylältä kuin pieneltä kaupungilta.


Loistava kaupunki tulla Suomesta vaikka lyhyemmällekin kaupunki- ja rantalomalle kun kilometrin säteellä tarvittaessa löytyy kaikki!


beautiful square Alicante Plaza Gabriel Miró
Plaza Gabriel Miró

Syksyksi Valenciaan

En ollut varsinaisesti pitänyt Valenciasta siellä käydessä, mikä ehkä näin jälkikäteen kertoo siitä miten paljon olosuhteet vaikuttavat muka kohtuullisen objektiivisesti päätöksiä tekevänkin mieleen. Koko viikon ajan oli ollut todella kuuma, koko ajan oli kiire katsomaan jotain puistoja ja nähtävyyksiä, ja muutama ruma kulma oli jotenkin jäänyt poikkeuksellisen paljon mieleen. Onneksi olen ollut todella positiivisesti yllättynyt Valenciassa täällä yli yhdeksän kuukautta asuneena.


ciudad de les arts i les ciencies Valencia
WAU - 9km pitkän Turia-puisto alkaa upeasti

Valencia on kaunis ja moderni, mutta keskusta on vanha, iso ja hieno. Lisäksi ranta on todella suuri ja hyvä. Alicanteen verrattuna Valencia tuntuu noin 800 000 asukkaallaan (Wikipedia) suurkaupungilta. Kaupunki ei taida suomalaisten keskuudessa olla läheskään yhtä tunnettu kuin vaikka Sevilla tai Malaga, mikä johtunee suorien lentojen puutteesta. Barcelonaan ja Madridiin pääsee junilla kolmessa tunnissa, ja Alicanteen kahdessa.

 

Lue myös:

 

Lisäksi ylläolevassa kuvassa näkyvä Ciudad de les Arts i les Ciències eli tiede- ja taidekaupunki (lue ja katso lisää kuvia täältä), on edelleen todella vaikuttava näky. Kaupunkilomailijoille suosittelen Valenciaa vahvasti. Näistä kaikista tarkemmin alempana kun pääsen vihdoin luettelemaan omat plussat ja miinuksena jokaiselle kaupungille :)


people on park playing table tennis
Noin 8km puiston alkupäästä

Valencia on mukavan vihreä kaupunki ja 9km pitkä puisto tarjoaa hyvän mahdollisuuden liikkua sitä pitkin kävellen, pyörällä tai skuutilla. Valencia on myös 2024 Euroopan Vihreä Pääkaupunki.


three women walking next to harbour in Valencia
Valencian satamassakin on vaikuttavia rakennuksia

Kaupungissa on noin 60 000 opiskelijaa, joka varsinkin tällä kampuksen puolella kaupunkia kuuluu ja näkyy tunnelmassa, etenkin kun makuuhuoneen puolella on opiskelija-asuntola ja heidän pihansa. Tosin vasta kaksi kertaa olen joutunut soittamaan poliisit paikalle. Olisin luullut että useamminkin :)


girl and escooter over river Turia in Valencia
Turia-puiston ylittävä silta on koristettu kukilla

Mielestäni Barcelonassa on paljon samaa Valencian kanssa. Moni onkin paennut Barcelonan politiikkaa, pientä turvattomuuden tuntua ja kohonneita hintoja Valenciaan, jossa myös omasta mielestäni saa lähes kaikkea enemmän ja halvemmalla.


Valencian kantakaupunki on todella vaikuttava ja sen sisällä on useampia erilaisia kaupunginosia: vanha kaupunki El Carmen, alla olevan Plaza del Ayuntamienton ympärillä oleva keskusta, Gran Via ja tyylikkäät ravintolat sekä Russafa trendikkäine liikkeineen ja baareineen. Muutamia mainitakseni.

beautiful plaza in Valencia
Plaza del ayuntamiento - Jotain samaa kuin Madridissa?

Kuten Espanjassa on tapana, kaupunginosat ovat hyvinkin erilaisia keskenään.


Cabanyal Valencia graffiti on Art Noveau building
Cabanyal - omat kulmani 200m rannalta


Alicanten, Barcelonan ja Valencian parhaat ja huonoimmat puolet

Lyhyiden kaupunkien esittelyjen jälkeen päästään vihdoin asiaan eli plussiin ja miinuksiin ja niiden jälkeen pudotetaan yksi kaupunki pois pelistä nimeltä elämä.


Alicanten parhaat ja huonoimmat puolet

Alicanten Cabo de la Huerta ja San Juan
Alicantessa riittää asuntoja välimerinäkymin

+ merellisin

+ Halvimmat asunnot (VLC +18% ja BCN +60% vrt. Alicanteen) ja eniten uutta rakennuskantaa etenkin meren äärellä

+ paras hinta/laatu ravintoloissa

+ itselleni sopivimman kokoinen (n. 340 000 asukasta)

+ espanjankielisin näistä kolmesta kaupungista

+ kaupungin vieressä olevat pienet vuoret (kuten yllä kuvassa) tarjoavat kivaa vaihtelua ja maisemia

+ Keskustan ranta on ok, San Juanin paras mitä Espanjan kaupungeissa olen nähnyt


- vaatimattomin keskusta ja pieni vanha kaupunki

- ei kaupunkipyöriä

- selvästi huonoin julkinen liikenne

- huomattavan kuiva maasto

- Kulttuuritarjonta


Barcelonan parhaat ja huonoimmat puolet


view to Plaza Espana from Montjuic
Barcelona on komea kaupunki

+ Kansainvälisin

+ Miellyttävimmät lähiöt myös meren äärellä (erityisesti Poblenou)

+ Monipuolisesti rantaa ja vuoria lähes mistä päin kaupunkia tahansa

+ Hyvin live-musiikkia

+ Nopein liikkua polkupyörillä

+ Paras julkinen liikenne


- Keskustassa ja metrossa paljon taskuvarkaita

- Paljon turisteja

- Itselleni liian iso (1,7M asukasta kaupungissa, ja 4,8M - 5,6M metropolialueella)Valencian parhaat ja huonoimmat puolet


Turia park and city of arts and sciences in Valencia
Vihreyttä ja modernia arkkitehtuuria

+ 9km pitkä Turia-puisto vanhassa kuivatussa joenuomassa on upea

+ Kaunein ja komein keskusta ja vanha kaupunki mitä olen Espanjassa nähnyt

+ Hyvä pyöräkaistaverkosto

+ Hyvä julkinen liikenne. Osa bussilinjoista tosin hitaita

+ Hyvä 100m leveä ja 3,5km pitkä ranta

+ Turvallinen

+ Tilan tuntu ympäri kaupunkia, koska Valenciaa ei ole vielä ehditty rakentaa täyteen


- Rumat lähiöt meren läheisyydessä

- Keskusta 5-7km rannalta

- Ei suoria lentoja Helsinkiin. Myös kohtuullisia välilaskullisia on vaikea löytää

- Asuntotilanne on huonohko ja asuntojen hintakehitys ollut etenkin täällä pidempään asuneille hurja kun vuokrat ovat kuulemma nousseet kymmeniä prosentteja muutamaan vuoteen. Valenciasta on viimeisen parin vuoden aikana tullut todella suosittu sekä espanjalaisten että expatien parissa.


Faktat ovat pöydässä ja on päätöksien aika


a statue with a heart inside its head
Sydämen ääntä hivenellä järkeä

Kukapa ei hyvästä listasta pitäisi, ja välillä niistä on hyötyäkin! Lopulta kuitenkin ratkaiseva tekijä lienee, miten kotoisalta kaupunki, tai ehkä mieluummin joku tietty osa kaupunkia tuntuu. Jossain paikoissa vaan tuntee itsensä kotoisaksi, jossain on mukava jännityksen tunne, ja jossain viihtyy hyvin, mutta vain hetken.


Etenkin isommissa kaupungeissa myös koko kaupungilla ei ole itselleni väliä sillä melko harvoin omilta seuduilta kuitenkin tulee lähdettyä muualle kuin jonnekin urheilemaan (lue: padelia pelaamaan) tai keskustan rientoihin. Bangkokissa en nähnyt kaupungista niin paljoa kuin Kouvolassa :) Ja se että jossain on hitusen paremmat pyöräkaistat ei ole itselleni lähellekään samanarvoista kuin että läheltä merta voisi löytyä moderni asunto. Edelleen, kaikki positiiviset ja negatiiviset seikat ehkä suorien lentojen puutteen ja hintojen lisäksi ovat hyvinkin subjektiivisia.Play-offit käynnissä

Eli mikä putosi pois?


La Rambla Barcelona without any people
Kuinka moni muu on nähnyt La Ramblan ilman yhtään ihmistä?!

Kuten ehkä ylläolevasta listasta voi päätellä Barcelona ei enää ole vaihtoehto uutta kotia etsiessä, joten tällä hetkellä arvomme Valencian ja Alicanten välillä. Mikä on yllättänyt molemmat, etenkin kun avopuolisoni ei olisi halunnut Alicanteen edes pariksi kuukaudeksi, sillä kaupungin maine on jotenkin todella turistinen. Tämä taas johtunee samassa provinssissa olevista turistikohteista kuten Torreviejasta ja Benidormista, joiden takia Alicanten provinssissa on enemmän ulkomaalaisia kuin missään muualla Espanjassa, 23,6% (2018, Wikipedia). Alicanten kaupungissa oli mielestäni viime keväänä saman verran turisteja kuin Valenciassakin on nyt näkynyt, mutta molemmissa selvästi vähemmän kuin Barcelonassa.barceloneta beach barcelona
Barcelonan rannoilla on vielä keväällä hieman tilaa


Aurinkorannikolla toki on paljon paikkoja joissa ulkomaalaisia on vielä enemmän, mutta siellä esimerkiksi Sevilla ja Malaga tasoittavat lukuja kummasti.


Ensi viikonloppuna lähdemme San Juaniksi San Juaniin (Alicanten isompi ranta) katsomaan kun sadan tonnin patsaiden alle laitetaan polttonesteet ja tulet alle ja palomiehet viilentelevät palmuja ja rakennuksia ihmisten hurratessa ja kuvatessa liekkejä oluttölkit kädessä. Ilotulituksiakin löytynee joka illalle. Kyseessä on siis kokemus nimeltä espanjalainen juhannus. Samalla voimme taas vähän vertailla kaupunkeja. Valenciaan palaamme syyskuun alussa ainakin kahdeksi kuukaudeksi.
Kiitos kun jaksoit lukea. Uutinen päivittyy :)


Muista myös seurata @espanjanauringossa Instassa ja tykätä Facebook-sivusta, niin näet ylläolevia kuvia ja videoita heti kun ne julkaisen!4 comments

4 Comments


Guest
Jun 20, 2023

Olen vieraillut kaikissa noissa kolmessa kaupungissa, minun valintani on Valencia. Valencia tarjoaa lähes samat palvelut kuin Barcelona mutta edullisempaan hintaan. Valencia on isoksi kaupungiksi edullinen. Barcelona on "rahamiehen" valinta, kaupunki tarjoaa ehkäpä eniten mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa Euroopassa. Alicante on kiva kaupunki mutta ei mitenkään säväyttänyt siellä käydessäni.

Like
Ville
Ville
Jun 20, 2023
Replying to

Kaikista noista samaa mieltä. -Ville

Like

Guest
Jun 20, 2023

Komppaan useita pointteja, mutta mielestäni Barcelona ei ole ollenkaan "liian suuri", itselle se tuntuu välillä pieneltäkin. Löytyyhän mistä tahansa kaupungista hiljaisia lähiöitä tai rauhallisempaa aluetta kun lähtee tarpeeksi kauas keskustasta? :)

Like
Ville
Ville
Jun 20, 2023
Replying to

Barna kieltämättä tuntuu pienemmältä kuin on, ehkä sen takia ettei siellä ole vaikka niin paljon korkeita taloja kuin täällä Valenciassa. Täällä tosin on 30% enemmän pinta-alaa, joka tuo mukavaa tilan tuntua, ja matalamman asukastiheyden huomaan joka puolella kaupunkia.

Like

Gran Canaria

Image by Renan Brun

Triviaa Espanjasta!

Image by Jp Valery

Säästä satasia!

bottom of page