top of page

Gran Canaria

Riippuliitoa, sairaalareissu ja auringonpalvontaa. Autoilua sen vihaajalle ja hiekkadyyni-piknik.

Matkustaessani ensimmäistä kertaa Gran Canarialle mielikuva saaresta oli pitkälti mitä oli Maspalomasista kuullut ja nähnyt. Joku tuttu oli joku vuosikymmen sitten sentään käynyt Las Palmasissa, mutta muuten tarinat ja kuvat toistivat samaa kaavaa. 


Gran Canaria saattaa hyvinkin olla Kanariansaarista kaikkein monipuolisin. Pohjoisen havumetsät, etelän hiekkadyynit ja auringonpaiste sekä keskellä sijaitsevat vuoret ja laaksot ovat vaikuttavan erilaisia. Väliin mahtuu vielä sympaattisia pieniä kyliä ja rantoja. Eli Gran Canaria tarjoaa sitä kuuluisaa jokaiselle jotakin.


Las Palmas tarjoaa hyviä ostos- ja ravintolamahdollisuuksia. Söin muun muassa yhdet elämäni parhaimmista nachoista Las Palmasilaisella terassilla. Myös Las Palmasin rantabulevardilla nautin parit loistavat ateriat lämpimän huhtikuisen merituulen herätellessä barcelonalaisessa asunnossa kohmettunutta kroppaani.

Gran Canaria

Tiet tälläkin saarella olivat loistavassa kunnossa eikä millekään neliveto-maasturille ole Kanarialla ollut käyttöä toisinkuin joillain Katalonian seikkailuilla olisimme varmaan tarvinneet. Hieman yllättäen autonvuokrauskokemukset ovat olleet Kanarialla jopa parempia kuin mantereella. Cicar on Kanarialla toistaiseksi ollut selkeästi paras vuokraamo.


Itse kävin samalla reissulla rannalla makoilun ja ratin kääntämisen lisäksi kokeilemassa minigolfia, riippuliitoa, sekä purjelautailua. Kahta jälkimmäistä vielä ensimmäistä, mutta en viimeistä kertaa elämässäni. Jälkimmäisessä aktiviteetissa onnistuin jotenkin jälleen kerran kaatuessani potkaisemaan varpaanvälini mastoon ja pääsin lähemmin tutustumaan myös paikalliseen terveydenhuoltoon muutaman tikin merkeissä :) Palvelu oli oikein hyvää eikä haaverista jäänyt henkisiä eikä fyysisiä arpia. Kun vuotta myöhemmin Teneriffalla uskaltauduin kokeilemaan purjelautailua uusiksi selvisin ilman haavereita oppitunnin loppuun asti!

SAAREN TUNNELMIA

5 OMAA LEMPIPAIKKAANI

#1 Maspalomasin dyynit

Nämä hiekkakivestä muodostuneet kumpareet ovat kuin toiselta planeetalta, tai ainakin mantereelta - aivan kuin olisit saapunut autiomaahan Kanariansaarille, vaikka olisit vain muutaman sadan metrin päässä lähimmästä terassista.


Jos luulet olevasi hyvässä kunnossa, niin suosittelen kokeilemaan ylämäkijuoksua. Myös dyynejä alas pyöriminen on suosittu ajanviete. Dyyneillä ei kannata unohtaa suojella ihoa auringolta tai nauttia reilusti vettä - auringonpaiste voi oikeasti olla petollinen, vaikkei keli kuumalta tuntuisikaan.


Itse nautin dyyneillä piknikin auringonlaskua katsellen. Oli mukavan eksoottinen fiilis nauttia päivän viimeisistä auringonsäteistä valtavan hiekkameren päällä patonkia, salaattia ja olutta nautiskellen. Hiekka vielä mukavasti lämmitti takamusta :) Dyynit ovat osa luonnonsuojelualuetta, joten muista kunnioittaa luontoa ja ota roskat mukaasi.


Dyyneillä voi myös ratsastaa kameleilla, joiden selästä pääsee vielä paremmin aavikon tunnelmiin. Itseäni kamelin selässä ollessa hämmästytti ehkä eniten miten noin hentoisen näköisillä koivilla saa painavankin lastin jotenkin nostettua jopa parin metrin korkeuteen :) Mukavan eksoottista puuhaa ja 30 minuuttia on mielestäni juuri sopiva aika


maspalomasin dyynit
Maspalomasin dyynit


espanjanauringossa.com in Maspalomas Dunes
bloggaajaa hymyilyttää#2 Tamadaban luonnonpuisto

Kaunis ja monipuoline 7500 hehtaarin luonnonpuisto Gran Canarian luoteisosissa jäi itselleni dyynien ohella paikoista parhaiten mieleen. Mutkittelevia (ja hitaita..) teitä, aivan uskomattomia maisemia ja 2000 hehtaaria mäntymetsää olivat jotain aivan muuta kuin mitä kuvittelin Gran Canarialta löytyvän.


Mirador del Balcón, Tamadaban luonnonpuisto. Taustalla näkyy Teneriffa.


Alla nopeutettu video maisemista ja tiestä. Vastaantulijoita oli onneksi todella vähän :)


(videon saa täysikokoiseksi oikeasta alakulmasta)


Myös Guyaedran ranta Tamadaban pohjoisosassa on ehdottomasti käymisen väärti jos luonnonmukainen ranta tai jylhät maisemat kiinnostavat. Valitettavasti meiltä jäi ranta näkemättä, joten kuvia voitte katsella vaikka Googlesta.
#3 Arguinequín

Pieni ja sympaattinen, sekä yllättävän autenttisen oloinen Arguinequín on varmaan tällä hetkellä oma lempparini Kanariansaarten pienemmistä rantakylistä, sillä se oli kaunis vanhoine kapeine katuineen, rihkamanmyyjiä oli vähän ainakin turistikohteeksi, sekä ravintolatarjonta myös vaikutti oikein mukavalta. Itse nautin siellä myös oikein laadukkaan syntymäpäiväillallisen suomalaisen kokin kokkaamana!


Myös kylän sijainti on todella kätevä olet sitten matkalla autolla tai et, sillä linja-autot kulkevat kätevästi sekä pohjoiseen Puerto Ricoon, kuten myös etelään Maspalomasiin.


Taste Restaurant, ArquinequínNäkymä huoneemme parvekkeelta Teneriffalle
#4 Artenara

Lisää hienoja maisemia. Olen kai alkanut enemmän ja enemmän arvostamaan luontoa ja sen kauneutta mitä enemmän ikää tulee. Lisäksi maisemat, joita Suomesta ei löydy miellyttävät toki muutenkin omaa silmää. Vaihtelu tunnetusti virkistää.


Mirador del Unamuro, Artenara


Mirador del Unamuro, Artenara


Yleisesti vuokra-autolla on kätevä liikkua myös Gran Canarialla ja sesongin ulkopuolella viikon autovuokra voi hyvinkin olla 100€ luokkaa. Muuten tällaiset paikat jäisivät näkemättä. Ja tämä kommentti tulee kaverilta, joka pitkälti inhoaa istua auton kyydissä :)


Mirador del Molino, Artenara (videon saa täysikokoiseksi oikeasta alakulmasta)
#5 Las Palmas

Kanariansaarten selvästi suurin kaupunki (n. 400 000 asukasta) ei ole espanjalaiseksi kaupungiksi mitenkään erityinen, mutta tarjoaa silti hyvää vaihtelua rantakylille ja vuoristomaisemille ja sieltäkin löytyi mielenkiintoisia alueita kun vähän selvitti, etsi ja eksyi.Gran Canaria seaside boulevard
Barcelonalaisen asunnon kylmyydestä alkaa jo toipumaan :)


Lähellä Casa de Colónia (sijainti)


Las Palmasin kaupunginosista tykkäsin eniten Ciudad Jardínista, jonka perustivat brittiläiset asukkaat 1800-luvulla. Alue on täynnä kauniita taloja, pihoja ja puutarhoja. Samalta alueelta löytyy myös Parque Doramas, josta alla oleva kuva on otettu. Jos budjetti antaa periksi, niin Hotel Santa Catalina olisi varmasti loistava vaihtoehto yöpyä. Itse pysyttelin vain ulkopuolella tällä kertaa :)


Parque Doramas, Ciudad Jardín (sijainti)


MUUT SAARET

bottom of page