top of page

Lanzarote

Täältä kukkaloistosta Lanzaroten (vuonna 2021). Riippuliitoa, auringonlaskuja sekä laavaa, paljon laavaa.

Lanzarote on käymistäni Kanarian saarista kaikkein elegantein ja tyylikkäin. Saaren kylät ovat nättejä, talot ovat pääosin valkoisia ja korkeintaan kolmekerroksisia, sekä luonto etenkin saaren itä- ja länsipuolilla eroaa kuin yö ja päivä. Vulkaaniset viinit ovat mielestäni täysin poikkeuksellisia ja etenkin polkupyöräilyn rakastajalle saaren ympäri kiertävät hyväkuntoiset tiet ovat todellinen unelma kauniine maisemineen. 


Melkein puolet saaren 150 000 asukkaasta asuu Arrecifessä joka on kaunis, ja hyvin valkoinen, kaupunki saaren kaakkois-osassa. Lanzaroten itäpuolella taloja on siellä täällä vuorenrinteillä ja laaksoissa ja saarella on yleisesti mukava tilan tuntu etenkin kun vuorten rinteet nousevat hyvinkin loivasti tarjoten kauniita maisemia merelle kauempaakin (kuten ylläolevassa kuvassa meidän majapaikkamme).

Lanzarote

Lanzaroten yksi paikallisista herkuista on ehdottomasti vulkaaninen viini, jota en ole onnistunut Kanariansaarten ulkopuolelta löytämään edes viinikaupoista. Viineissä on (mielestäni) täysin oma makumaailmansa, jollaista en muista viineistä ole löytänyt. Ja itse en viinejä tunne, enkä muista juuri yhtään, joten on todella harvinaista että jotain tiettyä viiniä olen jäänyt kaipaamaan. Parin koemaistelun perusteella haluan myös varoittaa, että se saattaa hivahtaa salakavalasti päähän kuin kupliva, joten nauttikaa harkiten ja varoen! Valitettavasti emme tajunneet viinitarhalla itse käydä, joten kuva on poikkeuksellisesti muualta bongattu.

SAAREN TUNNELMIA

5 OMAA LEMPIPAIKKAANI

#1 Timanfayan kansallispuisto

Helppo ensimmäinen valinta. Puistossa ollessa tuntuu kuin olisi jättänyt maapallon ja laskeutunut Kuuhun tai Marsiin. Voi kuulostaa hitusen liioittelevalta, mutta täällä käyminen oli kyllä erittäin vaikuttava kokemus. Ensimmäiset purkaukset olivat jo vuosina 1730-1736 mutta jälkimmäinen tapahtui 1824 eli lähes 200 vuotta sitten. On vaikea kuvitella miltä purkaukset ovat aikoinaan näyttäneet, kun lähes neljännes Lanzaroten pinta-alasta kuuluu alueeseen ja vasta 200-300 vuotta purkauksien jälkeen täällä alkaa olla edes hitusen kasvillisuutta.


Tämä maaperä on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että Lanzarote on kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään niin erilainen verrattuna muihin Kanariansaarten kohteisiin.Kansallispuistossa vierailijat voivat tehdä retkiä bussilla, joka vie kiertämään aluetta. Tälle alueelle ei ilman bussikyytiä ole asiaa ja komeimmat kraaterit näin juuri bussin kyydistä. Alueella on myös muutamia kävelyreittejä, joista saa upeita näkymiä puiston kauniinkaruihin maisemiin.
Kuten allaolevasta videosta näkee, niin kuumuutta maaperässä vielä piisaa!

#2 Caleta del Mojón Blanco

Tämä ranta päätyi suositteluihin, koska se oli kaikkein rauhallisin rannoista, joilla Lanzarotella olimme. Hyvää vaihtelua kansoitetummille rannoille ilman kuppiloita ja juuri muita ihmisiä. Jos perinteisempää rantaa kaipaatte niin Play de Papagayo on lähes kaikkien turistioppaiden suosittelema "rauhallinen ranta", joka tarkoittaa ettei se enää niin rauhallinen ole :) Oikein nätti kyllä, ja parilla mukavalla pienellä terassilla/baarilla varustettu.
Luonnonmukaista kauneutta ilman turhaa kikkailua. Vaikka vieressä meni autotie niin liikennettä siinä ei juuri ollut, eikä siten häirinnyt rentoutumista.

#3 Mirador Risco de Famara

Henkeäsalpaavat maisemat. Ja täältä taisi idea Gran Canarian riippuliitoon lähteä, vaikka vannotin että minä en korkeanpaikankammoisena todellakaan tuollaiseen koskaan lähde. Taisi päästä ehdottajan suuntaan pari vähän vaffempaa sanaakin :D Täällä haluan tosiaan käydä vielä riippuliitoa kokemassa, sillä niin älyttömät ovat maisemat. Videot ja kuvat eivät tee missään eivätkä koskaan maisemille oikeutta, mutta kyllä näistä jo vähän kuvaa saanee tunnelmasta.
Mitäköhän kokeneemmat riippuliitäjät oikein ajattelevat tällaisissa maisemissa liidellessään?
BONUS-näköalapaikka: Mirador del Rio (5€ sisäänpääsy)

Tarjoaa hyvät näkymät kahdeksanteen viralliseen Kanariansaareen Graciosaan, joka pitkälti näkyy allaolevassa kuvassa.


Mirador del Rio, Tenerife
Mirador del Rio#4 Jameos del Aqua

Upea luonnonmuodostelma, joka on syntynyt tulivuoren kraatterista. Jameos del Aquan on luonut Lanzaroten kuuluisin taiteilija ja arkkitehti César Manrique, ja se on yksi hänen tärkeimmistä teoksistaan. Jameos del Agua on kauniisti suunniteltu ja rakennettu niin, että se sulautuu mahdollisimman hyvin ympäröivään luontoon.
Jameos del Aguan tunnusomaisin piirre on sen sisäinen kraatteri, joka on täynnä kauniita kalkkikivimuodostelmia ja kristallinkirkasta vettä. Kraatterin sisällä on myös pieni järvi, joka on täynnä pieniä, sokeita rapuja, jotka ovat sopeutuneet elämään tällaisessa ympäristössä.
Luonnonmuodostelman sisällä on myös ravintola, baari ja pieni museo. Jameos del Agua on myös kuuluisa sen konserttisalista, joka on rakennettu luonnonmuodostelman sisään. Tämä sali toimii myös upeana konserttisalina.Salissa on kuulemma upea akustiikka, ja siellä järjestetään usein erilaisia konsertteja ja musiikkitapahtumia.


Myös linnut ovat ottaneet paikan omakseen, kuten alla olevalta videolta kuuluu.

#5 Playa Honda

Sympaattinen pieni rantakaupunki Lanzaroten itärannikolla, joka on suosittu mukavan rannan, kirkkaan veden sekä kauniiden rakennuksien takia. Itse olimme täällä ainakin pari yötä ja oli hyvää vaihtelua tulla ylempää vuorenrinteeltä alas meren äärelle ja unihiekkaa aamulla silmistä pyyhkiessä katsella vieressä välkkyvää merta.


Playa Hondan sijainti on myös erittäin kätevä, sillä se sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Lanzaroten pääkaupungista Arrecifesta. Arrecifen kaupunki tarjoaa vierailijoilleen myös nähtävyyksiä, kuten historiallisia monumentteja, joita en muista Play Hondalla nähneeni. Lisäksi Lanzaroten lentokenttä on vain 3km päässä.
Näissä maisemissa aamukävelyllä mieli lepää ja cafe con leche maistuu normaaliakin paremmin, ainakin itselle :)
MUUT SAARET

bottom of page