top of page

Teneriffa

Huipulla tuulee, Thaimaalaisia vesihuveja, (g)rillailua.

Teneriffa on monella tapaa Gran Canarian tyyppinen. Asukkaita on lähes miljoona, pohjoisessa löytyy havumetsää ja etelässä rantaresortteja. Niiden välillä on todella upeita vuoria ja laaksoja ja vuokra-autolla on mukava kurvailla välillä pysähtyen näköalapaikalle tai pieneen kylään nauttimaan paikallisia herkkuja. Jollain tapaa Teneriffa itselleni tuntuu kuitenkin hieman tyylikkäämmältä, mutta en oikein pysty yksilöimään mistä fiilis johtuu. Ehkä en vaan allaolevan kuvan tyyppisiin paikkoihin törmännyt Gran Canarialla käydessäni (Restaurante Bahía Beach, Palm-Mar).


Espanjan korkein vuori Teide, jolla on lunta yli puolet vuodesta, on todella vaikuttava näky ja antaa melkoisen kontrastin vaikka Puerto de la Cruzin hiekkarannalta katsellessa. Thai-teemainen vesipuisto Teneriffalla kuulosti itselleni aivan vitsiltä, mutta on aivan loistava! Ja TripAdvisorin mukaan maailman paras. 


Harmittavasti aurinko ei paljon paistanut reissumme aikana, joten kuvat ja videot Teneriffalta voivat olla hieman harmaasävyisiä. 

Teneriffa

Verrattuna vaikka Fuerteventuraan Teneriffa on enemmän brittien kuin saksalaisten suosiossa. Tämä näkyy ehkä eniten ravintolatarjonnassa kun Franziskaner- ja schnitzelmainokset ovat vaihtuneet brittipubeihin ja fisn n' chipseihin katukuvassa. Hyötyä briteistä oli hiukan yllättäen ruokatarjonnan kanssa, sillä Costa Adejessa oli muutama todella hyvä intialainen ravintola. Olen joskus lukenut että Englannin suosituin ravintola-annos on Chicken Tikka Masala, joka on myös oma suosikkini. Vielä kun jostain päin Espanjaa saisi myös hyvää thaimaalaista ruokaa..


Jälkimmäinen majapaikkamme Costa Adeje oli niin täynnä brittieläkeläisiä, että edes paikalliset eivät meinanneet siellä espanjaa puhua :) Karaoken ystäville luulen myös brittien suosimien paikkojen olevan parempia, sillä karaoke tuntui raikuvan iltaisin lähes joka kadunkulmassa. Taso toki vaihteli laidasta laitaan, kuten arvata saattaa.

SAAREN TUNNELMIA

5 OMAA LEMPIPAIKKAANI

#1 Teide

3715 metriä korkea entinen tulivuori. Espanjan, ja koko Euroopan, vierailluin luonnonihme noin kolmella miljoonalla kävijällä. Maailman suurin heijastunut varjo jopa yli 40 km päähän La Gomeraan auringonlaskun aikana. Tässä muutamia faktoja Teidestä (lähde: Wikipediasta).


Ajoimme Teidelle Puerto de la Cruzista ja etenkin kaupungin puolella noustessa pikkuinen vuokra-automme ei meinannut edes kakkosella jaksaa jotain mäkiä nousta. Ylempänä onneksi nousu loiveni ja uskollinen vuokraratsumme pääsi helpommalla. Matkaa reitille kertyi noin tunti, mutta kuten yleensä jo maisemat matkan varrella olisivat olleet reissun arvoisia.
Vaikkei huipulle ollutkaan asiaa, niin Teidellä oli ainakin siellä käydessämme helmikuun alussa melko viileää ja tuulista, joten vaatetta kannattaa tänne ottaa mukaan reilusti enemmän kuin rannalle.

#2 San Cristóbal de La Laguna

Kaunis ja sympaattinen pieni kaupunki pääkaupunkista Santa Cruz de Tenerifesta 10km sisämaahan. Kaupunki oli aikoinaan Teneriffan pääkaupunki ja sen historiallinen keskusta on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1999. Yleisesti sitä pidetään koko Kanariansaarten kulttuuripääkaupunkina.


Itse pidän kovasti tämänkaltaisista kaupungeista, joissa rakennukset ovat kauniita, ihmisiä riittää terasseilla ja kaduilla, mutta ei ruuhkaksi asti, ja ennenkaikkea autoliikennettä ei keskustassa juuri ole.
San Cristóbal voisi hyvin jollain tulevalla reissulla toimia itselleni pariksikin yöksi tukikohtana, josta lähteä vaikka pohjoisen suuntaan Anagan luonnonpuistoon päiväretkelle ja illalla nauttia mukavista ravintoloista. Alla kuvassa symppis kahvila (Makika), jossa itse kävimme hakemassa kofeiinista ja juustokakusta lisää virtaa päivän seikkailuihin.

#3 Anagan luonnonpuisto (Parque Rural de Anaga)

Mutkittelevia teitä, vuoria, laaksoja, näkymä Atlantille ja vuorten rinteillä oleviin kyliin.


Tenerife Anaga Rural Park
Valtameri, vuoristoa, mutkitteleva tie


Mirador de Jardina, Tenerife
Näköalapaikkoja riitti (Mirador de Jardina)

En tiedä onko kyse suomalaisuudesta vai mistä, mutta metsässä kävely tekee mielenrauhalle todella hyvää. Vaikka metsä erilaista kuin kotona pohjoisessa olisikin. Tai sitten se johtuu että lapsena takapihaltamme pääsi suoraan metsään seikkailemaan.

#4 Puerto de la Cruz

Ensimmäisellä kerralla joskus vajaa kymmenen vuotta sitten Puerto de la Cruzissa käydessäni en tajunnutkaan, miten mukava paikka se on. Suurin osa turistirantakohteista on mielestäni rakennettu talo tai hökkeli kerrallaan ja yritetty vain tehdä mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla, kun Puerto de la Cruz on ollut suosittu lomakohde jo 1800-luvulta lähtien, ja sen huomaa.
Rannat täällä ovat mustahiekkaisia ja vähän karuja ja koska kaupunki sijaitsee Teneriffan länsipuolella siellä myös tuulee jonkin verran. Rantalomalle Puerto de la Cruz ei siis ole täydellinen kohde. Lago Martianez, jonka on suunnitellut Lanzaroten oma poika ja kuuluisin henkilö, César Manrique, tarjoaa kuitenkin useamman merivesialtaan, joissa lillua ja katsella vaikka auringonlaskua.
#5 Siam Park

Entisenä Thaimaan-asujana oli mielenkiintoista lähteä tutustumaan Siam Parkiin, joka on TripAdvisorin mukaan maailman paras vesipuisto (Siam on Thaimaan entinen nimi). Kaksi kertaa olen käynyt ja tarkoituksena on käydä vielä uudestaankin. Rauhallisempien liukujen lisäksi löytyy

useampi, joissa saa kunnolla vauhtia. Itse myös tykkäsin, että useammassa liu'ussa mentiin kumirenkailla eikä selkä saanut samanlaista osumaa kuin monissa muissa vesipuistoissa. Kuvan Tower of Powerissa vauhtia on jopa 80kmh ja korkeuseroa 28m. Se on paljon jyrkempi kuin näyttää. Videoita laskuista löytyy parhaiten YouTubesta.
Keinotekoinen aalto oli itselle aivan uusi kokemus. Vähän yllättävää ettei tässä näyttänyt kenellekään sattuvan haavereita, kun innokkaimmat vesipedot kauhoivat aallon päällä lisää vauhtia samalla kun uusi joukko ihmisiä lähti aallon matkaan.MUUT SAARET

bottom of page