top of page

Fuerteventura

Tiku ja Taku. Auf Deutsch. Katto auki, luu ulkona.

Fuerteventuralle lautalla Lanzaroltelta tullessa oli vaikuttava näky katsella vähintään kymmeniä surffaajia ja purje- ja leijalautailijoita nauttimassa tuulesta. Pyöräillessä törmäsimme sipsinhimoisiin maaoraviin ja sähköläskipyörällä pääsin pyöräilemään Star Warsin maisemissa. Ylläolevan kuvan Playa Cofete on kaunein ranta, missä olen koskaan ollut, ja hienoa hiekkaa ilman väentungosta löytyi joka puolelta saarta.


Lanzaroten tavoin Fuerteventura on hieman karu, mutta kaunis. Lämpöä, rantoja tai erilaisia urheiluaktiviteetteja kaipaavalle Fuerteventura on kyllä melkoinen paratiisi. Jos yöelämää tai ostosmahdollisuuksia kaipaat, niin Gran Canaria lienee parempi vaihtoehto.


Saksalaiset ovat jostain syystä mieltyneet nimenomaan Fuerteventuraan. Lähettäessäni booking.com kautta varatun huoneen isännälle viestin, tuli vastaus suoraan saksaksi.  :) Kun jäin reissun lopulla yksin muutamaksi päiväksi Lanzarotelle, suuntasin seuraavaan kivalta näyttävään kylään, jossa sielläkin olisi kyllä päässyt erittäin ruosteessa olevaa saksaani treenaamaan, kun kielivaihtoehdot monissa liikkeissä olivat kehno englanti ja saksa.

Fuerteventura

Saaren hiekka on todella hienoa ja valkoista. Fuerteventuralle on myös ominaista muita Kanariansaaria kovempi tuuli, etenkin saaren länsipuolella. Saaren nimi saattaa tulla sanoista viento fuerte, eli voimakas tuuli. Eläimiä löytyi  etenkin pyöräreissuilla. Maaoraviin, jotka tulivat kaveeraamaan herkkupalojen toivossa, törmäsimme useampaan otteeseen.


Perusmallinen vuokra-automme alkoi jo reissun alkupuolella oireilemaan, joten saimme tilalle Cabrioletin (urheilumallinen auto, josta saa katon auki), jolla oli mukava rullailla katto auki ja kyynärpää ulkona ympäri etelä-Saksaa ja käydä jo mainitsemallani Playa Cofetella puolen tunnin matkan päässä tukikohdastamme Morro Jablesta. Voisi olla joskus rahan väärti laittaa kättä vähän syvemmälle taskuun ja päivittää tällaisissa maisemissa autoa vähän parempaan. 

SAAREN TUNNELMIA

5 OMAA LEMPIPAIKKAANI

#1 Corralejo

Vilkas pieni rantakaupunki, josta on lauttayhteys Lanzaroten Playa Blancaan. Loistava tukikohta vesiurheilun tai pyöräilyn ystäville, jossa on myös kauppoja, tyylikkäitä ravintoloita ja baareja sekä välinevuokraamoita reippailuun. Corralejossa tuulee tasaisesti, joten se on erityisesti erityyppisten surffilajien harrastajille. Näin nuorta ja urheilullista porukkaa en liene muualla Espanjassa yhdessä paikassa ennen enkä jälkeen nähnyt.


Itse kävimme maastopyörillä etelässä Playa Largalla ja Corralejon dyyneillä. Vain vähän ihmisiä, todella hienoa hiekkaa ja kirkasta vettä. Kuvassa taustalla näkyy taaksemme jo jäänyt Lanzarote.Helmikuussa keli oli loistava pyöräilyyn. Vaikkei kesälläkään Kanarialla ainakaan Espanjan mittakaavassa helteitä ole, niin auringon paahtaessa puuttomassa maisemassa saattaisi syksykelejä tulla kuitenkin äkkiä ikävä. Matkalla törmäsimme myös Tikuun ja Takuun maaoravakavereinen, jotka tulivat kaveeraamaan herkkujen toivossa. Sympaattisia pikku tyyppejä, eikä ihme että ovat päässeet niin moneen piirrettyyn elokuvaan.

#2 Jandían luonnonpuisto

Kaksi tuntia Kanariansaarilla näkemättä ainuttakaan ihmistä! Vuokrasin sähköläskipyörän (eFat Bike) Costa Calman saksalais-paratiisista muutamaksi tunniksi ja lähdin aavikolle ajelemaan. Ilman sähköavustusta olisi ollut aivan liian raskasta polkea edes polkuja pitkin. Oli hieno fiilis pyöräillä aivan yksin todella karussa maisemassa kun Atlantti näkyi molemmin puolin aavikkoa.


Kuten videosta varmaan kuulee niin tuolla tuuli melkoisesti, mutta ei mitenkään liikaa. Tällaista pyörää pitäisi myös lumella päästä joskus testaamaan.Jandia Natural Park Fuerteventura
Vihdoin yksin!
Näissä maisemissa filmattiin osittain myös Solo: A Star Wars Story, jossa Joonas Suotamo muuten näyttelee Chewbaccaa! Scifi-nörttinä ja paikanpäällä käyneenä en ihan ymmärrä miksen ole vieläkään elokuvaa nähnyt.


#3 El Cotillo

Pieni ja nätti rantakylä, jonka eteläpuolella oleva Playa de Esquinzo on erityisesti surffaajien suosiossa. Lähempänä eteläpuolella olevan Playa del Castillo soveltuu loistavasti auringonottoon ja uimiseen. Pohjoispuolen hieman karummat rannat (katsoa video alempaa) sopivat myös hyvin uimiseen, mutta myös kävelemiseen rannan vieressä. Kylässä merenäärellä oli muutama sympaattinen pieni ravintola terasseineen.

Matkalla El Cotilloon pysähdyimme suunnittelematta ihmettelemään eläimiä ja tuulimyllyä. Mielestäni reissatessa on tärkeää olla tarpeeksi vältä aikataulu, jotta voi tehdä lisäpysähdyksiä. Joita meidän reissatessamme kyllä riittää, etenkin jos matkanvarrelta löytyy paljon näköalapaikkoja :)
El Cotillo näkyy videon alkupuolella. Rakennelmat hiekassa ovat ilmeisesti suojaamassa rannallakävijöitä tuulelta ja lentävältä hiekalta. Näitä löytyy muuallakin Kanarialla.


#4 Morro Jable

Hiukan isompi ja monipuolisempi erityisesti saksalaisten suosiossa oleva Morro Jable sijaitsee Fuerteventuran aivan eteläisimmässä kohdassa, niemenkärjessä, josta näkee loistavasti sekä auringonnousun että -laskun. Kylän sekä rannan välissä on suojeltu alue, jonka poikki pääsee kävelemään polkua pitkin isolle ja hienohiekkaiselle rannalla, jolta löytyy myös majakka antamassa pienen valonpilkahduksen sekä merenkävijöille että myös perusturisteille.
Mukava rantabulevardi ravintoloineen, hienoa hiekkaa, klassista Kanariansaarten arkkitehtuuria ja ruokalistat tyypillisesti noin kymmenellä kielellä, mukaan lukien suomi. Niistä on Morro Jable tehty. Taustalla näkyy edellisen kuvan majakka.

#5 Playa Cofete

Kilometrejä hiekkaa, komeita aaltoja, todella loivasti syvenevä ranta ja Atlantin ylle laskeva aurinko. Ihmisiä taisi olla koko rannalla alle 20. Toki tänne tulo vaatii oman auton ja puolen tunnin matkan lähimmästä kylästä, Morro Jablesta, mutta etenkin kun matka vuorten yli jo yksinään olisi ollut vaivan väärti, niin on vaikea uskoa ettei täällä juuri ketään ollut. Toki Koronan takia Kanariansaarilla ylipäätään oli vähänlaisesti ihmisiä, mutta silti.


Matkalla rannalle oli myös pari hyvää näköalapaikkaa.
Omat eväät kannattaa ehdottomasti pakata mukaan, sillä rannalla ei ollut ainuttakaan kuppilaa tai kioskia. Kun on tottunut siihen että aallot tuovat vettä rannalle ehkä pari-kolme metriä on jännä katsella kun vettä huuhtoutuu kymmenien metrien matkan rantaa pitkin.
Playa Cofete Tenerife with a car
Ainut reissu kun hymyilen auton ratissa?!

MUUT SAARET

bottom of page