top of page
  • Writer's pictureVille

Fuengirola - Välimeren suomalainen helmi

Updated: Jun 18, 2023

Huom! kuvat saa klikkaamalla täyskokoisiksi ja niitä voi selata.

Näkymät olivat kohdillaan - Sky Bar Hotel El Puerto

* Tämä postaus sisältää sponsoroituja linkkejä, joita klikkaamalla saatan saada pienen komission, joka auttaa pyörittämään tätä sivustoa. Lisäkustannuksia palvelun käyttäjälle siitä ei tule.


Ensimmäistä kertaa Fugessa!


Odotukset olivat rehellisesti sanoen kohtuullisen matalalla, sillä odotin paikan olevan lähempänä jotain hätäisesti koottua aasialaista rantakylää, kuin oikeaa espanjalaista kaupunkia. Onneksi olin väärässä. Kauniita, pieniä plazoja (aukioita), hyviä ravintoloita, sekä hienoa andalucialaista arkkitehtuuria löytyi viiden yön reissulle helposti.


Koska olen innokas padelin harrastaja, niin pelejä tai treenejä tuli vähintään yksi päivässä. Kun ensin illalla on 21:30 peli, ja seuraava aamulla 09:30, niin pysyy pois pahoilta teiltä! :)

Cerrado del Águila oli komea pelipaikka

Matkustaminen Fuengirolaan

Junayhteys Malagan lentokentältä Fuengirolaan oli todella kätevä.

Malagan lentokentältä Fuengirolaan matkustaminen on tehty todella helpoksi. Junayhteys kestää 35 minuuttia Fuengirolan keskustaan ja matkanvarrella voi toki pysähtyä esimerkiksi Torremolinokseen, Benalmádenaan tai Los Bolichesiin. Hintaa tuli vaivaiset 3,2 euroa suunta.


Toinen vaihtoehto on ottaa taksi, jolla 23km matka kestää alle 20 minuuttia. Itse jouduin menomatkalla turvautumaan tähän, kun RyanAir oli myöhässä ja myöhästyin viimeisestä junasta. Hintaa kyydille tuli 44€.


Tuo junayhteys yhdistettynä hyvin toimivaan kenttään toi harvinaisen positiivisen kokemuksen matkustuspäivänä. Junaan astumisesta Los Bolichesissa lentokentän turvatarkastuksen läpi pääsemiseen vei ainoastaan 39 minuuttia!


Jos tarkoituksena on myös kierrellä läheisiä kyliä, niin suosittelen vahvasti vuokraamaan auton, sillä autolla matkustaminen on ehdottomasti helpoin tapa liikkua ympäriinsä ja nähdä uusia paikkoja. Lisää vinkkejä auton vuokraamisesta voi lukea täältä.


Onneksi itselläni oli paikan päällä kaveri valmiina organisoimassa padelien lisäksi myös reissuja skootterillaan, jolla kävimme turistikierroksilla ainakin Mijasissa, Benalmádenassa ja Higueronissa. Jos autoa tai skootteria ei ole käytössä, niin varaa koko päivän kestävä kiertoajelu oppaineen täältä ja pääset nauttimaan vuoristomaisemista, kauniista andalucialaisesta kylästä ja luksus-sataman tunnelmasta kohtuuhintaan.Nähtävyyksiä


Paseo Maritimo - Tältä rantabulevardilta on vaikea välttyä, jos Fuengirolassa liikkuu. Paseo alkaa Sohailin linnalta ja jatkuu kokonaiset kahdeksan kilometriä Benalmádenan suuntaan Carvajalin liikenneympyrään asti. Paseo Maritimo on mukava ja miellyttävän levyinen kävelemiseen, mutta alkoi melko äkkiä näyttämään samalta, joten maisemien takia sitä ei välttämättä kannata päästä päähän kävellä. Hyvän lenkin siinä kyllä auringosta nauttiessa saisi.

Klassinen Fuengirolan rantabulevardi Paseo Maritimo

Playa de los Boliches - Fuengirolan tunnetuin ranta aivan keskustan tuntumassa. Rannalla ei huhtikuun alkupuolella vielä paljon ihmisiä näkynyt, mutta olen ymmärtänyt, että kesällä tukikohta hiekalla kannattaa tulla varaamaan hyvissä ajoin. Los Boliches muuten tarkoittaa keilaratoja tai - halleja. Enpä vielä eilen tätäkään tiennyt :)Plaza de la Constitutión - Kaunis aukio aivan keskustan tuntumassa, jonka ympärillä löytyy mukavia ravintola- ja baari-terasseja, sekä tyylikäs kirkko (Parroquia de Nuestra Señora del Rosario).


Plaza Chinorros - Pienempi aukio, joka on täynnä tyylikkäitä ravintoloita ja ihmisiä. Tämäkin sijaitsee aivan Fuengirolan keskustassa, joten Plaza Chinorrosille voi helposti piipahtaa alkuillasta vaikka lasilliselle.


Iltaisin Plaza Chinorros oli parhaimmillaan.

Castillo Sohail - Ykkösnähtävyys monien papereissa, mutta sen verran syrjässä Los Bolichesista, jossa itse majailin, etten sinne "ehtinyt", vaikka useamman kerran melkein vierestä menin ohi matkalla padeleille...


Välimeri & Delfiinit - Enemmän aktiviteetti, mutta delfiinejä jokusen kerran nähneenä suosittelen todella lämpimästi. Viimeksi tänä vuonna Kuubassa pääsin niiden kanssa delfinaariossa leikkimään ilman ohjausta ja se oli aivan mielettömän upeaa. Fuengirolassa ainakin Fuengirolanautic järjestää delfiinien bongaus-risteilyjä pienen naposteltavan ja juomien kanssa.


delfiini koskettamassa miehen kättä
Kuubassa ihmettelemässä delfiinin kanssa toisiamme

Bioparc - Puistomainen eläintarha, jossa olen käynyt täällä Valenciassa. Eläimillä on hyvin tilaa liikkua ja useat eri lajit elävät samoissa tiloissa ja häkkejä on selvästi vähemmän kuin muissa eläinpuistoissa joissa olen käynyt. Valencian kokemuksen perusteella suosittelen lämpimästi!


Fuengirolan yllämainitut nähtävyydet löydät kartalta täältä.

 

Lue myös:

 

Ravintoloita - Aasialaisvoittoisaa nautiskelua

Tyylikäs ravintolakatu Calle Francisco Cano

Kuten odottaa saattoi, Fuengirolan ravintolat tarjoavat kaikenlaisia kokemuksia ja elämyksiä. Itse en fine diningia juuri harrasta, mutta pidän kyllä laadukkaasta ruoasta ja yritin löytää itselleni sopivia ruokapaikkoja. Erityisesti halusin saada laadukasta thai-ruokaa, sillä Espanjassa sellaista ei ollut vielä kertaakaan tullut vastaan muutamasta yrityksestä huolimatta. Suomessa taas asuu runsaasti thaimaalaisia ja laadukkaita thai-ravintoloita löytyy.

Myös useampaan keittiöön erikoistuneita ravintoloita oli huomattavasti :)

Tässä muutama mieleenpainuvin ravintolakokemus. Ravintolat löysin parin jo vuosia Fuengirolassa asuneen suomalaisen suosituksista ja sekä Googlen että Foursquaren arvosteluista.Sukiyaki - Japanilainen buffet (kiinalaisittain)

Paikka oli miellyttävä, henkilökunta ystävällistä, vaikka osa heistä osasikin aika heikosti englantia tai espanjaa. Ruokaa sai tilata 5 annosta per ruokailija 10 minuutin välein tabletilla, ja välillä ruoan toimitti perille robotti. Ihan hauska idea. Välillä luulimme että he olivat unohtaneet osa tilauksesta, mutta tilatut herkut tulivatkin perille vain yllättävän myöhään ja olimme ehtineet jo tilata lisää.


Ollakseen kiinalaisten pyörittämä buffet sushi oli yllättävän hyvää, ja osa annoksista jopa erinomaisia. Lihoja emme kokeilleet ollenkaan. Ruokaa sai huoletta tilata ja syödä niin paljon kuin jaksoi, ja kaksi nälkäistä urheilijanuorta kyllä jaksoikin! Aina 10 minuutin välein meillä oli jo molemmille seuraavat viisi annosta valittuna ja samalla sekunnilla kun pystyimme laitoimme uuden tilauksen vetämään :)

Sushi oli todella hyvää.

Osoite: Paseo Maritimo 9

16,95€ lounas arkisinSawasdee - Thaimaalaisia herkkuja

Tämä löytyi kaverin kaverin listalta, ja lisäksi olin Foursquaresta sekä Google Mapsista ehtinyt löytää paikan. Espanjassa hyvät thaimaalaiset ravintolat ovat tosiaan olleet harvassa, mutta ainakin oma nuudeliannos oli hyvä, sekä autenttinen (olen reilu 5v asunut Thaimaassa ja monesti Espanjassa thai-annokset ovat olleet vähän turhan sovellettuja/luovia). Kaikki tarjoilijat näyttivät olevan thaimaalaisia, ja tilauskin meni thaiksi läpi hymyn saattelemana :) eipä kielitaitoa enää paljon muuhun olekaan.


Ravintola itsessään näytti suht samalta kuin muutkin Paseo Maritimon paikat, mutta tulin paikalle ruoan takia, joka oli erinomaista ja aitoa thaimaalaista.


Osoite: Paseo Maritimo 98Asian Fusion 365 - erilaisia aasialaisia herkkuja

Nimi kertoo hyvin ruokalistasta eli monipuolisesti ruokaa eripuolilta Aasiaa. Annokseni oli laadukkaista raaka-aineista ja erittäin laadukas. Terassin vieressä ei paljon liikennettä ollut ja ilmapiiri oli muutenkin mukavan rento.


Miinuksena tosin oli, kun toisen tarjoilijan kanssa oli pientä kielimuuria tilauksien kanssa. Lisäksi ruoan saamisessa kesti lähes 30 minuuttia, ja kun tilasin helteessä juoman ruokaa odotellessa, sitäkin piti erikseen kysyä 10 min kuluttua. Lisäksi laskuun oli laitettu ylimääräinen juoma, joka tietenkin kysyttäessä korjattiin nopeasti.


Osoite: Calle Sardina, Hotelli Yaramarin takana

ruokalista: https://drive.google.com/file/d/1wVhiUT8BA5oIL2dE2SSJR-AoDSj53xm1/viewLa Rozuela - Espanjalainen Menu del Dia Los Pacosissa

Perinenteinen espanjalainen Menu del Dia eli alkupala+pääruoka+leipä+juoma (kyllä, myös alkoholijuomat) maksoi 11€. Ruoka oli hyvin perinteistä espanjalaista keittiötä, eli alkupalaksi sai valita esimerkiksi salaatin, lasagnen tai spagetin, ja pääruoat olivat hyvinkin raskaita, kuten fritattuja mustekalarenkaita tai possua, kylkiäisenä toki ranskalaiset perunat. Ruoka oli ihan kohtuullisen hyvää, oikeastaan hyvin samanlaista mitä muuallakin Espanjassa. Tarjoilijat puhuivat sujuvaa espanjaa :)

Perinteinen lounasmenu ei-perinteisillä aukiolo-ajoilla.

Osoite: Los Pacosin keskustaLisäksi ylläolevien ravintoloiden lisäksi piti kokeilla intialaista, kun brittituristit yleensä vetävät puoleensa myös hyvää intialaista ruokaa. Olen kuullut, että englannin suosituin ravintola-annos on Chicken Tikka Masala. Myös Burrossa (tarkoittaa italiaksi voita, ja espanjaksi aasia. Aika paljon kuulee muuten padel-kentillä...) piti käydä, mutta turistioppaani joutui perumaan illallisen, ja kävin lopulta yksin pitsalla. (Kokeilkaa muuten Burron risottoja! Niitä tuli Alicantessa syötyä useamman kerran ja ne ovat aivan loistavia).


Kahviloiden sämpylöistä muuten olisi jo tunnistanut, että nyt ei enää olla perinteisemmässä Espanjassa, sillä ne olivat monipuolisia ja laadukkaita, eikä kasviksia tarvinnut erikseen pyydellä. Saman kahvilaketjun (Granier) patonkeja olen jonkin verran Barcelonassa syönyt, ja useimmiten niissä löytyy leivän välistä tomaattikastiketta sekä juustoa tai kinkkua tai muuta, mutta edes kurkkua tai salaatinlehtiä ei peruspatongeista löydy. Avocadosta, lohesta tai muista herkuista puhumattakaan, joita Fuengirolan Granierista löytyi.


Fuengirolan yllämainitut ravintolat löydät kartalta täältä.


Benalmádena ja Mijas

Benalmádenan kylä, kuten Mijas pueblokin, on ylempänä kukkuloilla eikä aivan meren äärellä. Itseäni hiukan sekoitti kun Fuengirolan aivan kyljessä on Mijas, mutta sitten Mijas Pueblo sijaitsikin selvästi kauempana ja on se paikka, josta ainakin Suomessa puhutaan Mijaksena. Eli kannattaa molemmissa tapauksissa suunnata suoraan kukkuloille idyllisiä pieniä kyliä ihastelemaan.


Benalmádenan kylä oli nätti, mutta hyvin pieni ja siellä ei kauaa tarvinnut tallustella että se suurinpiirtein oli nähty. Talot olivat valkoisia, nättejä pieniä aukioita löytyi, ja paikallisia löytyi jo aamupäivästä jutustelemassa keskenään varjossa olut edessään. Turistit taas olivat enemmän nauttimassa auringosta :)


Benalmádena (ei kylä/pueblo) taas sijaitsee Torremolinoksen ja Fuengirolan välissä rannalla, ja on selvästi "espanjalaisempi" kaupunki, mitä Fuengirola. Keskusta vaikutti varsin eläväiseltä, joskin turistinähtävyyksiä siellä ei juuri ollut. Benalmádenan ja Fuengirolan välin pääsee myös mukavasti veneellä. Itse yritän aina ajoittain päästä veneilemään etenkin kun kelit suosivat. Veden päällä kelluessa on jotenkin niin mukava filis :)


Pieni, kaunis aukio Benalmádenan kylässä

Kesähelteillä puistonpenkeille ja niitä varjostaville puille tulee kunnolla käyttöä paahteisessa Espanjassa. Jostain luin että "kesällä vain turistit ja koirat kulkevat auringossa", mutta enpä kyllä ole tainnut koirien siellä pahemmin liikkuvan :) Itse hakeudun vaikka liikennevaloissa seisoessa tolpan takse suojaan jo viimeistään kesäkuussa...

Klassista Andalucian arkkitehtuuria.

Mijasin kylä (pueblo) oli myös hyvin samankaltainen, eli täynnä valkoisia taloja ja kauniita aukioita. Turistien vuoksi ravintoloita on vieläkin enemmän kuin normaalissa espanjalaisessa kaupungissa ja jäätelötiskillä oli muitakin hiukan itsensä polttaneita suomalaisia meidän lisäksemme.


Mijasin pääaukio.
Garrapiñadat ovat argentiinalaisia makeisia.

Maisemia Mijasista merelle.

Muita huomioita

Paras liikkumismuoto ainakin Fuengirolassa ja lähiseudulla oli mielestäni selkeästi skootteri, jolla pääsi harrastuksiin (padel), sekä lähikyliin vaivattomasti, sekä parkkiruudun löytämisessä ei ollut haasteita. Skootterilla pääsee myös vaivattomasti etuilemaan liikennevaloissa ja ruuhkaisilla teillä, mutta itsellä on siinä vielä hiukan opettelemista.


Skoottereita Los Pacosin keskustassa.

Kiitos kun jaksoit lukea. Jos tiedät jonkun, kuka saattaisi olla kiinnostunut matkustamaan Fuengirolaan, jaa ihmeessä tämä juttu hänelle :)


* Tämä postaus sisältää sponsoroituja linkkejä, joita klikkaamalla saatan saada pienen komission, joka auttaa pyörittämään tätä sivustoa. Lisäkustannuksia palvelun käyttäjälle siitä ei tule.

1 comment

1 Σχόλιο


Πελάτης
02 Μαΐ 2023

Hyviä vinkkejä, kiitokset :)

Μου αρέσει

Gran Canaria

Image by Renan Brun

Triviaa Espanjasta!

Image by Jp Valery

Säästä satasia!

bottom of page