top of page
  • Writer's pictureVille

Hitaasti hyvä tulee - Tarinoita sivuston rakentamisesta

Updated: Apr 12, 2023

Eli: mitä kaikkea sivuston rakentamisessa pitää ottaa huomioon, eli

Alla oleva teksti on sivuston rakentamisesta eikä Espanjan matkailusta, joten asiasta kiinnostumattomille suosittelen säästämään 2 minuuttia elämästänne ja lukemaan vaikka paras aika matkustaa Espanjaan.


Haluan hyvin järjestelly ja ihmisiä kiinnostavan informaation ja toivottavasti hyvien kuvien ja videoiden lisäksi tarjota blogin puolella näkymää myös tänne konepellin alle, jotta a) saan itselleni kivasti vähän dokumentoitua sivuston rakentamisen prosessia ja sen aikaisia ajatuksia b) näyttää vähän mitä erilaisia mahdollisuuksia ja "velvollisuuksia" sivuston rakentamisessa on.


Jotenkin luulin, että kyllähän yhden sivuston (ilman aikaisempaa osaamista) saa HELPOSTI auki alle kuukaudessa, mutta se perustui oletukseen että elementit voisi sivuilla läiskiä silmämääräisesti, sisältö jotenkin organisoisi itsensä ja visuaalinen ilme vain jostain insinöörille tulisi annettuna. Etenkin kun en halunnut käyttää valmista pohjaa (template), vaan halusin tehdä kaiken alusta alkaen itse. Moni asia olisi helppo, kun sen osaisi..


Tres reyes magos-paraati, Valencia. Kaunista ja pelottavaa yhtä aikaa, kuten sivuston rakennus :)


Yliopistossa opiskelin kyllä pari kurssia digitaalista valokuvausta (ne menivät myös kätevästi tietotekniikan opintoihin), joten valokuvauksessa sommittelut ja kultaiset leikkaukset olivat tuttuja, mutta en ollut koskaan ajatellutkaan että on visuaalisesti miellyttävää, jos verkkosivuilla tyhjä tila (white space) kuten tämän ja seuraavan kappaleen välissä oleva tila, olisi sekä pysty- että vaakatasossa jossain selkeässä suhteessa.


Kaverin vinkistä sitten takaisin suunnittelupöydälle ja nyt tyhjät tilat (lue: suurin osa) ovat sitten 10, 20, 40 tai 80 pikseliä. Täällä blogissa asiaa ei tarvitse miettiä, mutta kun tyhjästä loin esimerkiksi https://www.espanjanauringossa.com/barcelona tai https://www.espanjanauringossa.com/usein-kysytyt-kysymykset niin tekstiblokit, kuvat ja nappulat tulevat juuri sen kokoiseksi ja juuri sinne kuin ne itse haluaa, tai ei halua :)


Luonnollisesti myös sopivat fontit, mahdolliset tummennukset (bold), nappien (button) koot ja ties mitä on pitänyt miettiä, jotta ne olisivat mahdollisimman yhteneväiset, joten nyt minulta löytyy sitten tyyliopas, jollaista en todellakaan ajatellut tarvitsevani. Mutta kun tehdään, niin tehdään sitten kunnolla. Tai näin siis selitän itselleni.


Alla pari kuvaa /alicante mobiilisivun pikselinviilauksesta.
Tekstien lisäksi olen kaivellut vanhoja kuvia, miettinyt vähän kirjoitusasua, kokeillut Kanariansaarille kaupunkisivuista (Alicante jne.) poikkeavaa ulkoasua ja teknistä toteutusta (en ole kovin visuaalinen ihminen, joten joudun näkemään ja kokeilemaan ennenkuin osaan päättää mistä tykkään), sekä pohtinut miten näitä blogi-sivuja käyttäisin.


Ja useampi tunti on tainnut kulua youtuben parissa katsellen miten näitä vähän hienompia ominaisuuksia tällä alustalla oikein voi ja kannattaa käyttää, jottei kaikkea taas tarvitsisi aloittaa alusta tai tehdä alkuun hutiloiden ja vasta sen jälkeen kunnolla.


Maaorava, Fuerteventura. Ihmeissään kuin sivuston ylläpitäjä?


Opiskeltavaa on siis paljon, mutta itseäni se ei haittaa, sillä olen muutenkin opiskellut vähän kaikenlaista, joskin enemmän teknisempiä asioita, netissä viime vuosina. Moneen muuhun ATK-asiaan verrattuna tämänkaltainen projekti on todella mukava, kun omat tuotoksensa oikeasti näkee.


Ja koska päätin vihdoin laittaa Googlelle sivut indeksointiin, ja ensimmäiset ihmiset ovat ne jo Googlessa löytäneetkin, niin sivusto lienee nyt virallisesti, mutta pehmeästi, julkaistu!


PS. Jos valokuvat vaikuttavat siltä etteivät ne oikein liity tekstiin, niin eivät ne oikein liitykään. Pelkkää tekstiä on vaan raskasta lukea :)Comments


Gran Canaria

Image by Renan Brun

Triviaa Espanjasta!

Image by Jp Valery

Säästä satasia!

bottom of page